Oživljeni računalniki brez doma

fotografija Jlms2894, wikimedia

Društvo Duh časa je ena tistih organizacij, ki jih Kralji ulice dobro poznamo. Že od leta 2011 izvajajo dejavnost Računalniki za socialno ogrožene in z njo so pomagali že mnogim članom ter članicam našega društva. Dejavnost temelji na zbiranju odslužene računalniške opreme, ki jo prostovoljci društva očistijo, ji s svojimi veščinami vdahnejo novo življenje ter jo podarijo tistim, ki jo potrebujejo, vendar si ne morejo privoščiti nakupa nove opreme. Njihovo delo je že od začetka povsem prostovoljno, financirajo pa se skoraj izključno z donacijami s strani podpornikov  ter občasnimi malimi razpisi, saj kot organizacija brez zaposlenih ne morejo kandidirati na velikih razpisih. Po novem jim lahko pomagate tudi z donacijo enega odstotka dohodnine, saj so decembra 2020 pridobili status nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja informacijske družbe.

V Sloveniji zavržemo ogromne količine računalnikov, ki pa so v veliki meri še povsem uporabni, celo zelo solidni. Tako je zlasti pri večjih podjetjih in organizacijah javne uprave. Na srečo imamo v Sloveniji skupino zanesenjakov, kakih 40 jih je, ki organizirano izvajajo dejavnost Računalniki za socialno ogrožene in delavnice, zbirne točke pa imajo po vsej državi. Tako zagotavljajo, da tokovi računalniške opreme ne končajo na smetiščih, ampak se vrnejo v uporabo, in sicer tja kjer jih družba najbolj in zares potrebuje. V Društvu Duh časa pravijo, da je približno 75 odstotkov opreme, ki je dobijo od gospodinjstev, še uporabne, pri podjetjih pa tudi več kot 90 odstotkov.

Ob začetku epidemije leta 2020 je dejavnost Računalniki za socialno ogrožene doživela šok, saj so z vseh koncev države začeli deževati klici obupanih staršev, ki so se znašli pred izzivom šole na daljavo. Skupaj z Zavodom Vsak in Zvezo prijateljev mladine Moste – Polje so zagnali akcijo Nihče brez!, katere namen je bil opremiti vse šolarje z računalnikom. Pljunili so v roke in jih v le treh mesecih s pomočjo izjemne podpore mnogih donatorjev razdelili kar 500. Vendar pa je ob drugem valu jeseni sledil mrzel tuš. Računalniško podhranjenih je bilo še vedno, ali pa dodatno vsaj 1000 šolarjev. Akciji so se pridružile nove sile iz organizacije Zveze prijateljev mladine Slovenije in v osmih mesecih so skupaj dosegli želeni cilj. 10. junija 2021 so oddali še zadnji računalnik preko seznama čakajočih. Ob vsem tem pa so z izjemno pomočjo donatorjev razdelili šolajočim še za 7.000 evrov spletnih kamer, wi-fi ključkov in slušalk z mikrofoni.

Te dni se Društvo Duh časa na osrednji, razvojni lokaciji v Ljubljani, spoprijema z velikim izzivom. OŠ Kolezija – na lokaciji Splitska ulica –, v kateri njihova dejavnost gostuje že od vsega začetka, bo namreč popolnoma obnovljena. S šolo so se dogovorili, da med obnovo lahko obdržijo 60 m2 prostora v zaklonišču, kamor so sedaj zložili vso opremo, ki jo premorejo. Vendar pa to ni rešitev, saj zaradi gradbišča, ki bo aktivno vsaj do decembra 2021, sploh ne bo mogoče izvajati njihovih dejavnosti. 

Društvo Duh časa torej išče in zelo potrebuje prostore, ki jim bodo omogočali dostojno delo. Po svojih dosedanjih izkušnjah s fanti in puncami iz te sijajne organizacije, lahko pri Kraljih ulice zatrdimo, da si zaslužijo še kaj več kot to. Če lahko skupina dobrih ljudi v zaklonišču brez oken, s slabim prezračevanjem in – zaradi debelih zidov – stalnimi težavami z GSM-signalom v zgolj letu dni opolnomoči 1600 šolarjev, v desetih letih pa očisti, usposobi in podari kar 5000 računalnikov, potem jim dajte celo bajto in boste videli hudiča!

Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da trenutno nimajo ustreznih prostorskih kapacitet in naj spremljajo njihove razpise, sicer pa pozdravljajo aktivnosti društva. Povprašali bodo še na Ministrstvu za javno upravo in med podporniki, če bi se morda tam prej pojavila kaka rešitev. Takle mamo!

*Objava je nastala v sodelovanju z društvom za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice. Zapis je originalno objavljen v julijski številki časopisa o brezdomstvu in sorodnih socialnih vprašanjih Kralji ulice, ki ga lahko do konca meseca še vedno dobite pri svojem prodajalcu.


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.