Kako je delati med epidemijo? – Zanima nas vaša izkušnja

Medtem ko vlada prebivalcem vsak dan nalaga, naj storijo vse za omejitev širjenja koronavirusa, številni na delovnih mestih ostajajo izpostavljeni in sami ne morejo narediti veliko. Delavke in delavci – ne samo tisti v zdravstvu – opozarjajo na nelagodje, stres in skrbi.

“Delavka z znaki okužbe je ostala doma, vsi, ki so bili v njeni bližini, pa morajo v službo.”

“Tisoč zaposlenih, razdalja med njimi pa od 20 do 50 centimetrov. Eden drugemu diha v obraz, ker sta si za trakom nasproti. Ne smemo se zadrževati zunaj v skupinah, lahko pa v podjetju hodimo eden čez drugega.”

“Uradno o okužbah v podjetju ne izvemo nič. Neki drugi sodelavki so po tem, ko je vodstvo obvestila, da je bil pozitiven partnerjev test, priporočili, naj ostane tri dni doma in se potem vrne na delovno mesto. Kmalu zatem se je izkazalo, da je tudi ona okužena.”

“Ko se je pri sodelavki okužil sorodnik, s katerim je bila v stiku, je šef naročil, naj pride v službo, saj nista v istem gospodinjstvu. Vztrajala je pri delu od doma; kako ji bodo pisali tiste 4 dni odsotnosti, čeprav je delala od doma, še ni jasno. Kaj nas bi prepričalo v delo od doma? Dovoljenje šefov za to.”

“Moja izkušnja: delo v 30 kvadratnih metrov veliki pisarni z 10 osebami v kolektivu starosti med 20 in 35 let. Brez vsakršne zaščitne opreme, na delo prihajajo osebe, ki kašljajo, kihajo. Brez problema bi lahko delali od doma, ampak zaradi vodilnih, ki že od začetka opozarjajo na to, da je virus ‘navaden prehlad’, to ni zaželeno.”

To je le nekaj pričevanj iz medijev in z družabnih omrežij. Radi bi razumeli več. 

V največjem združenju gospodarstva, Gospodarski zbornici Slovenije, zatrjujejo, da je “gospodarstvo ena tistih točk v sistemu celotne države, kjer širjenje okužb s koronavirusom še najbolj obvladujemo”. Izjave delavk in delavcev govorijo nasprotno. Strokovnjaki opozarjajo, da imamo posamezniki največ stikov prav na delovnih mestih. Toda v drugem valu epidemije dela od doma 30 odstotkov vseh zaposlenih, medtem ko jih je v prvem 70 odstotkov. Na to, da na delovnih mestih ni vse tako, kot bi moralo biti, je opozorila tudi strokovnjakinja za medicino dela Metoda Dodič Fikfak. Povedala je, da pozna številne delovne organizacije, ki svojim zaposlenim kljub temu, da imajo v svojih vrstah pozitivne, ne dovolijo dela od doma: “Prepričana sem, da gre pri tem za nezaupanje do delavcev, saj drugega razloga za to ne poznam.”

Kakšne so vaše izkušnje na delovnem mestu? Kaj vas najbolj obremenjuje, kaj vas skrbi? Veseli bomo, če bi z nami delili svoje izkušnje. Dale bi nam pomemben vpogled v ozadje pročelij pisarn in tovarn, v katerih razmere med epidemijo pogosto ostajajo skrite. Pišete nam lahko na elektronski naslov skupno@mesanec.si ali prek obrazca spodaj. Pred morebitno objavo zapisov vam bomo pisali za dovoljenje.