Kavbojka kontrabant

ilustracija Samira Kentrić

Spet se bo treba slačiti pred policisti. Prinesti nove kavbojke čez mejo je od ponedeljka prepovedano. Tudi vinilke. O knjigah je nesmiselno sploh sanjati. Smer vlade je neizbežna: nazaj.

Morda se zdi, da vladni govorec za Covid-19 govori iz sedanjega trenutka. Umira nenazadnje več ljudi, kot jih je v času vojnih spopadov za osamosvojitev. A že spomladi je spomnil, da se v resnici le vrača v čevlje, ki jih je imel obute na začetku devetdesetih. Obrnjen nazaj gleda nazaj. V smer časov krvavih avtoritarnih režimov.

Policija je z njim. Ljudem izdaja nedoločne plačilne naloge, ki kršijo osnovna načela pravne države, da morajo biti oblastni akti določni in jasni, da se posameznik, ki se mu z njimi posega v pravice, nanje lahko pritoži ali uveljavi izjemo. Na protipravnost takega vladnega početja je opozorilo septembra upravno sodišče, ko je razveljavilo izdano karantensko odločbo. A kaj bi s tem. Policijski minister tako ali tako ne razume, zakaj mora biti v odlokih karkoli jasno napisano, zakaj morajo biti vejice prav postavljene in zakaj ljudje pač ne razumejo stvari, kot jih razume on.

Kaznovati, ne opozoriti. Kaznovati ne, opozoriti.

Policija pospešeno obuja stare prakse. Tudi iz časa najbolj množične kršitve človekovih pravic, izbrisa. Na meji pleni potne liste ljudem, ki prihajajo v Slovenijo delat, a tu nimajo stalnega bivališča. Razlog naj bila nuja, da se z zaseženim potnim listom zavaruje izdani plačilni nalog, iz katerega ni mogoče razbrati, zaradi katere kršitve je bil izdan in na kateri vladni odlok bi se lahko nanašal.

V tujini pa se sme po novem obiskovati le trgovine, ki so na voljo tudi v Sloveniji, je bil v ponedeljek jasen vladni govorec. Vlada bo poskrbela za mir in sožitje. Ne more slovenski revež ob meji imeti še spodnjih hlač in nove ključavnice, ki jih prodaja trgovina na drugi strani meje, če teh ne more kupiti tudi slovenski revež, ki ima najbližjo trgovino na domači strani meje. Beda mora biti skupna, zavist je koristna, da reveži izvajajo nadzor drug nad drugim. Tako si lahko gospoda medtem mirno prilasti njihove grunte.

A brezdelneže bo treba tudi čimprej še dodatno zaposliti. Da jim ne bodo hodile po glavah neumnosti, sanjarije o pregrešnih možnostih na drugi strani žice. Za to bo našel rešitev minister za kulturo. V duhu povezovanja bo sklenil roke z ministri za delo in finance, pa še za infrastrukturo in okolje – ljudstvo naj gradi. Minister za zunanje zadeve bo na krilih medsosedskega sodelovanja iz južne sosede začel uvažati kamenje. Naj se gradi muzej osamosvojitve. Ta se nikoli ne konča. Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.