Roka roko umije

Vprašali so me, kaj mi pomenijo Kralji ulice. Ni bilo treba dolgo razmišljati. Hvala bogu, da obstaja takšna organizacija, je bilo prvo, na kar sem pomislila. Naj razložim. Sem nezaposljiva invalidka na socialni podpori. Ne pijem in ne jemljem drog. Ker zaradi nizkih dohodkov spadam v socialno ogroženo skupino, se mi je po štirih letih uspelo prikopati do nebivalno-bivalne enote. A vsaj streho nad glavo imam, torej ne živim na cesti kot veliko obiskovalcev našega društva. Seveda streha nad glavo ne pomeni samo varnega in toplega zavetja, temveč tudi kritje tekočih stroškov, ki pa jih je samo s socialnim transferjem nemogoče pokriti in obenem živeti človeku dostojno življenje. 

Ker na črno ne želim delati, redna služba pa zaradi zdravstvenih težav ne pride v poštev, sem v ponujanju časopisa Kralji ulice našla način legalnega zaslužka, ki mi omogoča redno plačevanje položnic in še mnogo več. Sem oseba, ki ji je nujno potrebna vnaprej določena struktura dneva in udejstvovanje v društvu mi to omogoča. Med večino ljudi, ki imajo službo in družino ter govorijo o načrtovanju letnega dopusta, ne spadam, saj nimam družine, službe in imam prenizke dohodke, da bi kar koli načrtovala. Na cesti tudi ne živim in mi teme, ki našim uporabnikom lajšajo dneve, ne ležijo. Ne spadam ne v prvo ne v drugo skupino populacije. Zavedanje, da ne spadaš nikamor, je res grozen občutek.

Kot sem že zgoraj omenila, sem se v društvu Kralji ulice našla, počutim se sprejeto. Sem stalna sodelavka uredništva, uvajam nove prodajalce na terenu, sodelujem na okroglih mizah in raznih razpravah na temo brezdomstva, vodim ture po Nevid(e)ni Ljubljani in še bi lahko naštevala. Če lahko kaj pomagam, to z veseljem naredim. Tako kot na splošno velja v življenju, tudi pri nas velja rek “roka roko umije”. Ni mi težko priskočiti na pomoč, saj vem da se vedno lahko obrnem na zaposlene v društvu, ko bom pomoč potrebovala jaz.

Objava je nastala v sodelovanju z društvom za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice. Zgornji zapis je bil objavljen v 200., februarski številki časopisa o brezdomstvu in sorodnih socialnih vprašanjih Kralji ulice.


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.