VIOME je v nevarnosti

Deset let je, odkar je VIOME edina samoupravljana tovarna v Grčiji, kjer delavci nadzorujemo postopek proizvodnje. Je eno od vozlišč v razvijajoči se globalni borbi za uporniško dostojanstvo zoper uničujoči kapitalistični napad širom planeta: poleg Rojave in Chiapasa, ob francoskih Gilets Jaunes in ameriškem gibanju Black Lives Matter, skupaj z okupiranimi tovarnami v Argentini in z brazilskimi in južnoafriškimi gibanji ljudi brez zemlje, ob uporih v Iranu in Čilu, skupaj z boji vsepovsod, ki nasprotujejo privatizaciji skupnega dobrega in opustošenju narave. 

Pred desetimi leti smo delavci VIOME začeli izdelovati okolju prijazna, ekološka čistila v tovarni, ki so jo njeni lastniki in naši šefi zapustili. VIOME se je zoperstavljal in boril zoper napade države in kapitala ter preživel zahvaljujoč podpori velikanske globalne solidarnosti. 

Fotografije: delavci v tovarni VIOME leta 2014

Okupirana tovarna je postala ključen prostor za boje, ustvarjanje in kulturo; avtonomne tržnice, delavsko usklajevanje in povezovanje med zasedenimi in oživljenimi tovarnami in za zadružne projekte s celega sveta, za prvo delavsko ambulanto v Grčiji, festivale, vizualne intervencije, za gledališke predstave, predvajanja filmov, koncerte, politične razprave, za solidarnostne akcije za begunce in migrante. 

Kaj se je zgodilo?

Danes smo v neprijetnem položaju, da moramo sporočiti, da je samoupravljani VIOME v največji nevarnosti doslej. Po sumljivih in nejasnih poteh je bilo zemljišče bankrotiranega podjetja Filkeram, starševskega podjetja VIOME, prodano skladu tveganega kapitala iz Južne Afrike. 

Vseskozi zahtevamo, naj se del premoženja in ozemlja, kjer je VIOME, loči od ostalih sredstev matičnega podjetja ter prenese na delavsko zadrugo, ki povezuje delavce, ki jim je nekdanji delodajalec še vedno dolžan milijone evrov v neizplačanih plačah in nadomestilih. Na žalost ni nobena vlada, ne glede na njen barvni odtenek, upoštevala ali izpolnila naše zahteve. Čeprav vse vlade trdijo, da podpirajo zaposlovanje in gospodarsko delovanje, proda(ja)jo zemljišče, ne da bi se zmenile za preživetje delavcev. 

Edina tovarna v državi, ki je bila osvobojena šefov in vrnjena družbi; edina tovarna, ki deluje samoupravno, na temeljih enakopravnosti in solidarnosti je ogrožena.

Delavci VIOME in solidarnostno gibanje sporočamo, da bomo ostali v tovarni, da se bo proizvodnja nadaljevala, ne glede na vse – tudi če bosta kapital in država poslala nad nas policijo. Ne glede na to kolikokrat nas odstranijo, se bomo vrnili. Ker ta prostor je naše življenje in sestavni del družbenih bojev našega mesta. 

Kaj želimo?

Želimo, da naše sporočilo, “Ne dotikajte se VIOME!” doseže vse dele sveta. Izjemno solidarnostno gibanje bo ustavilo vsako “investicijo” in vsak poskus prisilne izselitve. Na vsakem koraku nas bodo našli, kako stojimo pred njimi. 

Vabimo vas, da se pridružite mednarodnemu tednu solidarnosti z VIOME, da postavimo ta zid zaščite. Z vrhuncem 18. marca, ko se bo odvil vsedržavni pohod po Solonu, bomo veseli vseh dejanj in aktivnosti tekom tedna pred tem. Za nas vsak shod, vsako sporočilo, vsak transparent, vsako geslo na zidu, vsaka izjava podpore sindikatov, vsak protest pred grškim predstavništvom, vsaka mala ali velika akcija – vse šteje, tako praktično kot simbolično.

Da se širi sporočilo, uporabljamo geslo #defendViome in naslovni logo. Fotografije, besedila in pisma zbiramo na protbiometal@gmail.com. Klic gre našim tovarišem in tovarišicam, kolektivom, organizacijam in sindikatom.

Združujemo naše boje širom celega sveta in ohranjamo živ plamen uporniškega dostojanstva zoper kapitalizem!


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.