Pisane cigarete in sladko pivo

ilustracija Samira Kentrić

Danes bi človeka, ki bi si izmislil kaj takega, v najboljšem primeru vprašali po njegovem mentalnem zdravju, zagotovo pa izdelek, po katerem smo pridno posegali mule in mulci v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ne bi našel poti na trgovske police. A tisto takrat še niso bili časi, ko bi na vsakem koraku skrbeli za svoje zdravje in pazili, kaj damo vase na začetku prebavnega trakta, ter za to, kakšen zgled dajemo svojim “zakladkom”. V tistih časih je bilo tudi kajenje splošno sprejemljivo ter nekaj običajnega in zagotovo ima marsikdo v kakšnem albumu obledelo fotografijo, na kateri je v družbi odraslih, obkrožen s steklenicami vina in piva ter v debelem oblaku cigaretnega dima. Zatorej tudi ni nič neobičajnega, da je nekdo prišel na idejo izdelati žvečilne gumije v obliki cigaret. Ti so bili v ličnih pisanih škatlicah, nekoliko manjši od tistih za odrasle, kot so bile manjše tudi naše ročice in prstki, a izgledali so skoraj kot čisto pravi. Še celo ovoj je bil na eni strani v barvah cigaretnega filtra.

Seveda se nam je mulam in mulcem “socialističnega sistema” zdelo še kako imenitno, ko smo tiste žvečilne sukali med prsti, delali “dime” in te v namišljenih oblačkih spuščali v zrak. Ko smo se tega naveličali, je bil ovojni papir na strani s “filtrom” že povsem premočen in spojen z žvečilnim, pa tudi sicer ti “cigareti” niso sloveli po tem, da bi se jih dalo z lahkoto olupiti, zato smo jih ponavadi žvečili kar s papirjem. Kakopak so bili trdi kot kamen in ko nam je po vrhunskem razgibavanju čeljusti in hoji po tanki meji izpaha, vendarle uspelo jih dovolj zmehčati, smo lahko kakšno minuto ali dve uživali v njihovi sladkobi, nato pa so se spremenili v brezokusno zmes gume in ovojnega papirja.

Približno v tem času je bil med nami popularen še en žvečilni gumi in sicer legendarni Bazooka Joe. Seveda smo ime Bazooka prebrali tako, kot je pisalo, torej bazo-oka in v tem je bilo celo nekaj logike. Bazooka Joe je bil namreč blondni mulc z bejzbolsko čepico, čez eno oko pa je imel gusarsko prevezo, tako da je bil tisti naš bazo-oka povsem upravičen. Ti so se dali olupiti, pod osnovnim ovitkom je bil tudi kratek strip, sam žvečilni pa podobno trdi kot “cigarete”. Okus je bil nekoliko slajši in je trajal dlje, o delanju balonov pa smo lahko tudi pri bazo-oki le sanjali.

Balone so v svojem imenu obljubljal žvečilni Dubble Bubble – tudi to ime smo izgovarjali po dobrem starem “piši, kao što govoriš” sistemu – in res se je dalo z njimi delati kar solidne balone, ki pa so večkrat počili in se nam zalepili preko nosu in čez brado, okusi pa so izginili podobno hitro, kakor pri bazo-oki. Še boljše balone se je dalo napihovati s Softy-ji, je pa res, da smo se te radi tlačili v usta po dva ali tri naenkrat, tako da smo bili večkrat podobni hrčkom in hrčicam. Na voljo je bilo nekaj različnih okusov, ki so v ustih puščali sledi celo več kot pet minut.

Seveda pa se je najboljše žvečilne dobilo čez mejo. Bodisi tiste okrogle, raznobarvne, v dolgih “kačah”, Wrigley’s v lističih ali pa za moje pojme, še danes kralje med žvečilnimi gumiji – Brooklyn s cimetom.

Ker sem pričel s cigareti za otroke, naj končam še z drugim izdelkom, ob katerem smo se počutili odraslo. Eden izmed najbolj cenjenih produktov mariborske pivovarne Talis je bila njihova brezalkoholna pijača Ora, in nekaj časa, tam nekje v začetku osemdesetih, so to pijačo polnili v pollitrske steklenice za pivo: Saj se spomnite tistih rjavih, ki so tako lepo sedle v roko? Ne vem sicer, če je takrat vladalo vsesplošno pomanjkanje originalnih Orinih steklenic, ki so bile res nekaj posebnega, ali pa je šlo še za eno marketinško potezo. Kakorkoli, mulam in mulcem se nam je zdelo naravnost fantastično, da smo lahko pili iz steklenic za pivo. Tisto oranžno-belo etiketo smo skrivali v dlani ali pa smo jo s steklenice kar spraskali in od daleč se je zdelo, da zaskrbljujoče veliko mariborske mularije z začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja redno, v javnosti pije pivo. In to kar iz steklenice!


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.