V Evropi prepovedani, v Sloveniji s ’tiskovno agencijo’ po meri oblastnikov

Europol že nekaj let v svojih letnih poročilih o terorizmu v EU opozarja na identitarce, ki jih uvršča med skrajno desne ekstremistične skupine. V Sloveniji imajo posamezniki, ki se tako sami identificirajo in širijo sovražno govorico zoper enakopravnost vseh ljudi, že od samega začetka podporo trenutno največje vladajoče stranke SDS. Sedaj svoja sporočila širijo tudi prek ‘Nacionalne tiskovne agencije’. 

“Neonacistične skupine, o katerih so poročale članice EU, vključujejo Generace Identity,” piše v Europolovem poročilu o stanju in trendih na področju terorizma v EU iz leta 2018. To poročilo prvo omenja identitarce in tudi češko identitarno podružnico. Opozorila o nevarnostih delovanja identitarcev po Evropi pa zasledimo tudi v novejših dveh poročilih Europola.

V zadnjem poročilu iz junija lani pojasnjujejo, da so na Portugalskem “ocenili, da so aktivnosti neonacističnih skupin tesno prepletene s skupinami in organizacijami evropskega identitarnega gibanja”.

V poročilu so opisane tudi taktike registracije novih internetnih strani in profilov skrajnih desničarjev, k čemur so se ti zatekli, ko so njihove prvotne kanale ukinili zaradi širjenja sovraštva in rasizma. V Franciji tako zagovorniki belske nadvlade izrabljajo portale, ki na prvi pogled delujejo kot zbirna mesta novic, piše v poročilu, tam pa nato promovirajo skrajna desničarska sporočila in manifeste o belski nadvladi.

Vseevropski ukrepi zoper dejavnosti in mreženje identitarcev so bili izvedeni lani julija, ko so največja internetna omrežja ukinila profile identitarnih skupin, v Sloveniji pa so zablokirali tudi njihovo internetno stran. To je bila le ena od oblik pregona skrajnih desničarjev zaradi njihovih protizakonitih akcij po Evropi. V Franciji so identitarce obsodili na zaporno kazen in od marca letos so tam uradno prepovedani. Pod drobnogledom zaradi skrajnih stališč so se znašli še posebej po razkritju njihovih stikov z množičnim morilcem, ki je verjel v belsko nadvlado in je na Novi Zelandiji leta 2019 postrelil 51 ljudi. 

V Sloveniji so pri založbi Nova obzorja, ki je v solastništvu vladajoče stranke SDS Janeza Janše, izdali obe slovenski različici identitarnih manifestov. Njihove ideje in parole pa zadnjih nekaj let redno širijo in utrjujejo tudi vodilni politiki SDS.

Posnemajoč prakse iz tujine so v Sloveniji posamezniki, ki širijo identitarne ideje, ustanovili še ‘Nacionalno tiskovno agencijo’. Gre za internetni izdelek Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki obstaja od marca 2019. Zastopnik društva je Urban Purgar. Mediji, lastniško povezani z Madžarsko in vladajočo stranko SDS Janeza Janše, so ga predstavili kot člana Rumenih jopičev. Njegov profil na družbenem omrežju je bil ukinjen zaradi objav, ki so kršile minimalne zahteve po nespodbujanju sovraštva. Zato sedaj občasno pošilja sporočila v internetna omrežja prek profila @alphatauri28, sporočila s tega profila pa med svoje sledilce razširja tudi predsednik vlade Janez Janša.  

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ima sicer sedež na naslovu Mestni trg 10, kjer ima sedež tudi podjetje Rverona. V resnici si društvo in podjetje, skupaj z množico drugih, delita poštni nabiralnik. Lastnik in direktor Rverone Andrej Okorn upravlja trgovino Vezenine v stari Ljubljani. Ta privablja pozornost z zvokom šivalnega stroja, s katerim na slinčke, prtičke in predpasnike izpisujejo želene napise, naprodaj pa so tudi drugi tekstilni izdelki. Andrej Okorn se je lani junija ponovno javno izpostavil kot govorec skupine, ki je na Prešernovem trgu dvignila roke v nacistični pozdrav in se poimenovala Rumeni jopiči. V javnosti je sicer znan že od prej, saj je bil neuradni vodja skrajno desničarske nacionalistične skupine Tu je Slovenija, ki je kot svoj znak rada razkazovala karantanskega panterja. Tega namerava vlada Janeza Janše izročati kot državno diplomatsko darilo med predsedovanjem Svetu EU.

Urednik ‘Nacionalne tiskovne agencije’ Aleš Ernecl je z zastopnikom Društva za promocijo tradicionalnih vrednot sodeloval že v preteklosti, ko ga je nekajkrat povabil, da so skupaj posneli videopogovore. Te Aleš Ernecl redno objavlja na svojem internetnem videokanalu. Njegove prispevke redno širi tudi grupacija Tradicija proti tiraniji, ki sicer obstaja že nekaj časa, a je bila doslej razmeroma obskurna. Na svoji novi internetni strani se označuje za identitarno grupacijo, v svoje znake pa sramežljivo vključuje tudi stilizirane različice nacističnega kljukastega križa. V njihovi akciji fotografiranja pred spomenikom Borisa Kidriča, o kateri je nato poročala ‘Nacionalna tiskovna agencija’, je sodeloval tudi Urban Purgar.

V ekipi ‘Nacionalne tiskovne agencije’ pa sta še Aleksandar Vorkapić, pobudnik in soustanovitelj identitarcev v Srbiji, ter Bernard Brščič, avtor spremene besede k prvi knjigi identitarcev v slovenščini. Drugi vidni politiki desnice so se umaknili iz tega sodelovanja, potem ko je Aleš Ernecl sam ‘sarkastično’ poimenoval ‘Nacionalno tiskovno agencijo’ za fašistični medij.

A ko so se začele širiti neuradne informacije, da so evropski politiki nasprotovali prisotnosti predsednika slovenske vlade Janeza Janše na skupni konferenci na Portugalskem, je Aleš Ernecl kar po domače prek družbenega omrežja vprašal vlado in njenega vodjo za odziv in usmeritev, ali naj “se spravijo” na osebo, ki je informacijo podelila, ali na evropskega politika, ki naj bi nasprotoval prisotnosti trenutnega predsednika vlade Slovenije. V roku nekaj ur je urednik samopoimenovane fašistične tiskovne agencije prejel odgovor in pojasnilo neposredno od predsednika vlade. Konferenca, na otvoritvi katere Janeza Janše ni bilo, je bila o prihodnosti Evrope.


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.