Zgodovinski trenutek: zapatistke in zapatisti, predstavnice in predstavniki mehiških avtonomnih staroselskih skupin so v Evropi

Fotografije Marina Gržinić

Septembra 2021 smo bili na Dunaju priče zgodovinskemu dogodku. Delegacija iz Mehike je, ko se je dan prevešal v noč, pristala na dunajskem letališču. Delegacija, ki jo pretežno sestavljajo ženske, zastopa staroselsko avtonomno vladno strukturo v Mehiki.

Skupino sestavljajo ženske iz Nacionalnega staroselskega kongresa (CNI, Congreso Nacional Indígena), iz Sveta staroselske vlade (CIG, Concejo Indígena de Gobierno) in predstavnice Fronte ljudstev za obrambo zemlje in vode Pueble, Morelosa in Tlaxcale (FPDTA, Frente de Pueblos in Defensa de la Tierra y el Agua de Puebla, Morelos y Tlaxcala).

Predstavnice in predstavniki zapatistov, ki so bili na Dunaju že od sredine septembra po izkrcanju v Španiji poleti letos, so skupaj s podporniki in alternativnimi mediji delegacijo pričakali s plakati in transparenti: “Potovanje za življenje vam izreka dobrodošlico!” Tudi skandirali so. V skupini so bili neodvisni novinarji, ki so v Evropo pripotovali skupaj z zapatistkami in zapatisti, ter insajderji zapatističnega gibanja, ki so celoten dogodek pretakali prek interneta v živo na različne konce sveta.

Delegacija Zapatistične vojske narodne osvoboditve (EZLN) se je kljub pandemiji bolezni covid-19 odločila za svoje nepretrgano “Potovanje za življenje”, ki teče v obratni smeri od kolonialnega potovanja stare imperialne Evrope v Latinsko Ameriko. Iz Mehike so se podali proti Evropi.

Odkritje Latinske Amerike je kolonialni mit. Staroselci, ki so tam živeli in jih ni bilo treba odkriti, so celino imenovali Abya Yala. Latinska Amerika je kolonialno ime. Potovanje zahteva življenje nazaj. Abya Yala v jeziku staroselcev Kuna pomeni “dežela v polni zrelosti”. Kuna verjamejo, da se planet Zemlja razvija v štirih življenjskih ciklih in da zdaj živimo v zadnjem. To je preroški pogled, saj nam je smrt zelo blizu tako kot smrtonosno uničevanje okolja, ki je tesno povezano z genocidno politiko, zatiranjem osnovnih človekovih pravic in posredniškimi vojnami s strani imperialnih in nekdanjih kolonialnih, neoliberalnih kapitalističnih držav.

Delegacija, ki je pristala na Dunaju, je prišla v Evropo, da bi se pridružila zapatističnemu “Potovanju za življenje”. Delegatke in delegati, kot navajajo v svojem sporočilu, pripadajo majevskemu ljudstvu iz Yucatána, Campeche in Quintane Roo, ljudstvom Popoluca iz Veracruza, Biniza iz Oaxace, Purépecha iz Michoacána, Rarámuri iz Chihuahue, Otomí iz Ciudad de México in Nahua iz Jalisce, Pueble, Michoacána in Morelosa. Vidijo se “v tem zgodovinskem pohodu zapatističnih ljudstev, v katerem prepoznamo morda zadnjo priložnost, da predlagamo novi tok človeštva, to je boj za življenje”.

Delegacija bo v podporo vsem zapatistkam in zapatistom in z njimi bo potovala po evropski celini, da bi, kot pojasnjujejo v sporočilu, “svetu sporočili, kaj se dogaja na njihovih ozemljih in v njihovi državi zaradi kapitalističnega sistema in njegove globoko zakoreninjene korupcije ter znotraj sistema, ki služi denarju in seje smrt tam, kamor stopi”. 

Hkrati se želijo zapatistke in zapatisti ter staroselski delegati in delegatinje povezati z evropskimi grassroot gibanji, z ljudmi iz lokalnih okoljih, z ljudmi in skupinami, ki delujejo od spodaj in v levo. Zato “Potovanje za življenje” in predstavnice ter predstavniki, ki so iz Mehike prišli v Evropo, kot še piše v njihovem sporočilu, “pozivamo ljudi, skupine, študente, delavce in organizacije, da si prisluhnemo v skupnem jeziku, v katerem se razumemo, brez strahu, brez obupa in odločeni, da ne storimo niti koraka nazaj. Z drugimi besedami: borimo se za življenje”.

* Dr. Marina Gržinić je znanstvena svetnica na ljubljanskem ZRC-SAZU, Filozofski inštitut in predavateljica na univerzi na Dunaju.


Misel, ki jo želiš podeliti? Veseli je bomo.
E-mail naslov nam bo omogočil, da odgovorimo.